Tuesday, July 22, 2008

Prispevek za zgodovino pasje-človeških odnosov



Dr. Lajoslav Pesjan:
Naš pasji rod je že v pradavnih časih naredil usodno napako in zanjo še danes plačuje kazen, plačeval jo bo vse večne čase. Kajti napaka, ki smo jo storili, je bola res huda: prapes si je za svojega najboljšega prijatelja izbral pračloveka.
Do te nadvse neprimerne odločitve je prišlo zaradi usmoljenja; prapsu se je nebogljeni in na trdo življenje povsem nepripravljeni pračlovek hudo zasmilil in sklenil je, da mu bo pomagal. Začelo se je z lovom: bežečo divjad, ki je štorastemu lovcu brez težav ušla, je hitri, spretni in pametni pes pognal pred sulico ali pa gorjačo, ki jo je držal v rokah človek.
Pes je človeku preskrbel hrano. Hkrati je prišlo do prave krivice: človek je psu za nagrado vrgel le kosti in ostanke svoje gostije in pes, skromen, nesebičen, dostojanstven in plemenit se je z njim zadovoljil in za vse večne čase pristal na tako žaljivo delitev.
Nadaljevalo se je v podobnem slogu. Pes je v človeku vse bolj pomagal, čuval mu je bivališče, ga varoval, mu dovoljeval, da ga je vpregel v sani in druga vozila, iskal mu je izgubljene predmete, ga vodli po varnih poteh, ga reševal iz vode, iz plazov in ruševin, pazil na njegove otroke in opravljal še veliko drugih nalog.
Za nagrado mu je človek namenil troje: ovratnico, nagobčnik in verigo. Res je, da je psa začel imenovati »najboljši prijatelj«, vendar je istočasno v svojem besednjaku besedo »pes« uporabljal kot najhujšo psovko in tako neizpodbitno dokazal, kako to prijateljstvo ceni.
Do današnjih dni se stvari niso veliko spremenile, včasih se zdi, da so se celo poslabšale.
Pes bo svojo napako pri izbiri prijatelja pač plačeval do bridkega konca.
Evgen Jurič

Vir:Časopis Dobro jutro, sobota, 19. julij 2008
foto:Andraž Cerar

3 comments:

Anonymous said...

Iiii, Ben je cajtng-zvezda!!! :)))

Simona said...

a,ja ne ni bil ben zraven na slikci v časopisu,to sem jaz dodala ker kaj čem dodajat unga buldoga k je zares zravn :) :). sam člank se mi je zdel dober :)

5rca said...

Iiiiiiiiii, Ben je blog zvezda. :) Jim je lahko žal, da niso dal Bena... Je sigurno lepši. ;)